Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 456)

27 Agustos 2015 PERSEMBE Resmî Gazete Sayi : 29458
TEBLIG
Maliye Bakanligindan:

 

VERGI USUL KANUNU GENEL TEBLIGI (SIRA NO: 456)

1. Giris

4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun 107/A maddesinde;

“Bu Kanun hükümlerine göre teblig yapilacak kimselere, 93 üncü maddede sayilan usullerle bagli kalinmaksizin, teblige elverisli elektronik bir adres vasitasiyla elektronik ortamda teblig yapilabilir.

Elektronik ortamda tebligat, muhatabin elektronik adresine ulastigi tarihi izleyen besinci günün sonunda yapilmis sayilir.

Maliye Bakanligi, elektronik ortamda yapilacak tebligle ilgili her türlü teknik altyapiyi kurmaya veya kurulmus olanlari kullanmaya, teblige elverisli elektronik adres kullanma zorunlulugu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda teblig yapilacaklari ve elektronik teblige iliskin diger usul ve esaslari belirlemeye yetkilidir.”

hükmüne yer verilmistir.

Kanunun 148 inci maddesinde; Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler veya mükelleflerle muamelede bulunan diger gerçek ve tüzelkisiler, Maliye Bakanliginin veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarin isteyecekleri bilgileri vermeye mecbur olduklari hüküm altina alinmistir.

Kanunun 149 uncu maddesinde ise Maliye Bakanliginin kamu idare ve müesseseleri (Kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluslar dahil) ile gerçek ve tüzel kisilere vergilendirmeye iliskin olaylarla ilgili olarak kendilerinden yazi ile istenecek bilgileri belli fasilalarla ve devamli olarak yazi ile vermek mecburiyeti getirmeye, mükerrer 257/4 üncü maddesinde de Kanunun 149 uncu maddesine göre devamli bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, sifre, elektronik imza veya diger güvenlik araçlari konulmak suretiyle internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmis gerçek veya tüzel kisiler araci kilinarak gönderilmesi hususlarinda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktariminda uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya iliskin usul ve esaslari tespit etmeye, bu zorunlulugu beyanname, bildirim veya bilgi çesitleri, mükellef gruplari ve faaliyet konulari itibariyla ayri ayri uygulatmaya kanuni süresinden sonra kendiliginden veya pismanlik talepli olarak verilen beyannameler üzerine düzenlenen tahakkuk fisi ve/veya ihbarnameleri mükellefe, vergi sorumlusuna veya bunlarin elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verdigi gerçek veya tüzel kisiye elektronik ortamda teblig etmeye ve buna iliskin usul ve esaslari belirlemeye yetkili oldugu belirtilmistir.

Yukarida yer alan Kanun hükümlerinin Bakanligimiza verdigi yetkiye istinaden Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebligi gereken evraka iliskin tebligatin elektronik ortamda yapilmasinin saglanmasi amaciyla asagidaki düzenlemeler yapilmistir.

2. Amaç ve Kapsam

Tebligin amaci; vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarina 213 sayili Kanun hükümlerine göre tebligi gereken evrakin, Gelir Idaresi Baskanligi araciligiyla elektronik ortamda teblig edilmesi ile ilgili usul ve esaslari belirlemektir.

Elektronik ortamda teblig ile ilgili olusturulan sistem ve bu sistemin kullanimina iliskin açiklamalara Tebligin ilerleyen bölümlerinde yer verilmistir.

3. Tanimlar

Tebligde geçen;

a) Bakanlik: Maliye Bakanligini,

b) Baskanlik: Gelir Idaresi Baskanligini,

c) Elektronik Imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayili Elektronik Imza Kanununun 4 üncü maddesinde tanimlanan güvenli elektronik imzayi,

ç) Elektronik Tebligat: 213 sayili Kanun hükümlerine göre tebligi gereken evrakin Elektronik Tebligat Sistemi ile muhataplarin elektronik adreslerine teblig edilmesini,

d) Elektronik Tebligat Adresi: Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan internet vergi dairesi bünyesinde olusturulacak teblige elverisli elektronik ortami,

e) Elektronik Tebligat Sistemi: Bilisim sistemleri vasitasiyla muhatabin elektronik tebligat adresine iletilmek üzere, teblig evrakinin gönderildigi ve elektronik ortamda delillendirilerek tesliminin saglandigi sistemi,

f) Internet Vergi Dairesi: Mükellefler tarafindan beyanname gönderilmesi, ödeme yapilmasi, vergi levhasi, borcu yoktur yazisi alinmasi gibi vergisel islemlerin yapildigi vehttps://intvd.gib.gov.tr adresinden ulasilan elektronik ortami,

g) Islem Zaman Bilgisi: Bir elektronik verinin, üretildigi, degistirildigi, gönderildigi, alindigi ve/veya kaydedildigi zaman bilgisini,

g) Kanun: 213 sayili Vergi Usul Kanununu,

h) Muhatap: Elektronik ortamda tebligat yapilacak olanlari,

i) Olay Kaydi: Elektronik tebligat hizmetinin verilmesi esnasinda meydana gelen tüm bilisim sistemi islem kayitlarini,

i) Vergi dairesi: Muhataplara 213 sayili Kanun hükümlerine göre teblig edilecek evraki düzenleyen daireyi,

ifade eder.

4. Elektronik Tebligat Yapilacak Kisiler

Kanunun 107/A maddesinin Bakanligimiza verdigi yetkiye istinaden, elektronik ortamda yapilacak tebligle ilgili teknik altyapi kurulmus ve teblige elverisli elektronik tebligat adresi, Baskanlik tarafindan internet vergi dairesi bünyesinde olusturulmustur.

Kanun hükümlerine göre tebligi gereken elektronik imzali evrak, elektronik tebligat sistemi kullanilmak suretiyle muhatabin elektronik tebligat adresine teblig edilebilecektir.

Bu Teblig ile teblige elverisli elektronik adres kullanma zorunlulugu getirilen ve kendisine elektronik ortamda teblig yapilabilecek olanlar asagida belirtilmistir.

a) Kurumlar vergisi mükellefleri

b) Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançlari basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç)

c) Istege bagli olarak kendilerine elektronik tebligat yapilmasini talep edenler

Kendisine elektronik ortamda teblig yapilabilecek olanlar, Tebligle belirlenen sürelerde bildirimde bulunarak elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadir.

Bu mükelleflerin disinda kendilerine elektronik tebligat yapilmasini talep eden kisiler de sistemden istege bagli olarak yararlanabileceklerdir.

5. Bildirim Yükümlülügü ve Elektronik Tebligat Adresi Edinme

5.1. Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi

Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükelleflerinin, 01.01.2016 tarihine kadar örnegi Teblig ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Sirketler ve Diger Tüzel Kisiler Için)”ni (EK:1) kurumlar vergisi yönünden bagli bulunduklari vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Bu mükellefler, söz konusu bildirimi kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili islemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmis vekâletnameyle yetkili kilinan kisiler araciligiyla bizzat teslim edeceklerdir.

Bu Tebligde getirilen zorunluluklarin basladigi tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise ise baslama tarihini takip eden 15 gün içerisinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde bulunmak zorundadir.

Yapilan basvurunun degerlendirilmesi sonucu, gerekli sartlari tasiyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifresi verilecektir. Böylece bu mükellefler elektronik tebligat adresi edinmis olacaklardir.

5.2. Gelir Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi

Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükelleflerinin, 01.01.2016 tarihine kadar örnegi Teblig ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kisiler Için)”ni (EK:2) internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmalari ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya baslamalari gerekmektedir.

Bu mükelleflerin, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili islemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmis vekâletnameyle yetkili kilinan kisiler araciligiyla gelir vergisi yönünden bagli bulunduklari vergi dairesine bizzat vermeleri de mümkündür.

Internet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifresi verilmeyecek olup bu mükellefler sisteme her girislerinde sistem tarafindan kimlik dogrulamasi yapilmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabileceklerdir.

Vergi dairesine bizzat veya vekili araciligiyla basvuran gerçek kisi mükelleflerin basvurulari degerlendirilecek ve gerekli sartlari tasiyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifresi verilecektir.

Internet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda veya vergi dairesine bizzat basvurarak sistemi kullanacak olan gelir vergisi mükellefleri, elektronik tebligat adresi edinmis olacaklardir.

Tebligde getirilen zorunluluklarin basladigi tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren gelir vergisi mükellefleri, mükellefiyet tesisi sirasinda bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili islemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmis vekâletnameyle yetkili kilinan kisiler araciligiyla örnegi Tebligin ekinde (EK: 2) yer alan bildirimi doldurarak ilgili vergi dairesine vermek zorundadir.

5.3. Istege Bagli Olarak Kendilerine Elektronik Tebligat Yapilmasini Talep Edenlerin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi

Teblig ile getirilen zorunluluk kapsamina girmeyen ancak istege bagli olarak kendilerine elektronik tebligat yapilmasini talep eden tüzel kisiler ile tüzel kisiligi olmayan tesekküller Tebligin (5.1) bölümünde açiklandigi sekilde katma deger vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bagli bulunduklari vergi dairesine basvuruda bulunarak sistemi kullanabileceklerdir.

Benzer sekilde, Teblig ile getirilen zorunluluk kapsamina girmeyen gerçek kisi muhataplarin, Tebligin (5.2) bölümünde açiklandigi sekilde internet vergi dairesi araciligiyla basvurarak veya ikametgahlarinin bulundugu yer vergi dairesine bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili islemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmis vekâletnameyle yetkili kilinan kisiler araciligiyla basvuruda bulunarak sistemi kullanmalari mümkündür.

5.4. Internet Vergi Dairesi Kullanici Kodu, Parola ve Sifresi Edinme

Elektronik tebligat sistemini kullanmak üzere, Teblig ekinde yer alan Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bildirimde bulunan mükelleflere vergi dairesince, müracaat aninda sistemden üretilecek internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifreyi ihtiva eden kapali bir zarf verilecektir.

Sifre zarfinin mükellefe veya yetki verilen kisiye tesliminde, “… Vergi Dairesi Baskanligi/Müdürlügünün… vergi kimlik numarali mükellefi …………………’ya Elektronik Tebligat Sistemi ve Internet Vergi Dairesi islemlerinde kullanmak için kullanici kodu, parola ve sifreyi ihtiva eden zarf, kapali olarak teslim edilmistir.” seklinde bir “Teslim Tutanagi” tanzim edilecek ve söz konusu tutanak, mükellef veya noterde verilmis vekaletnameyle yetki verdigi kisi, müdür/vergi dairesi müdürü veya müdür yardimcisi tarafindan tarih konulmak suretiyle imzalanacaktir. Tanzim edilen Teslim Tutanagi ile Elektronik Tebligat Talep Bildiriminin birer örnegi mükellefin dosyasinda muhafaza edilecektir.

6. Elektronik Tebligatin Gönderilmesi ve Muhatabina Iletilmesi

213 sayili Kanun hükümlerine göre tebligi gereken evrak, elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adina Baskanlik tarafindan teblig yapilacak muhatabin elektronik tebligat adresine iletilecektir.

Elektronik tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erisilecektir. Internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifresine sahip olan gerçek ve tüzel kisiler sifreleriyle elektronik tebligat adreslerine ulasacaklardir. Internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifresi olmayan gerçek kisiler ise sisteme her giriste yapilan kimlik dogrulamasi ile elektronik tebligat adreslerine eriseceklerdir.

Kanunun 107/A maddesi geregince, elektronik imzali teblig evraki, muhatabin elektronik ortamdaki adresine ulastigi tarihi izleyen besinci günün sonunda teblig edilmis sayilacaktir.

Olay kayitlari, Islem Zaman Bilgisi eklenerek, erisilebilir sekilde arsivlerde otuz yil süreyle saklanacaktir. Hesaba erisim bilgilerinin iletimi ile sisteme erisimin güvenli bir sekilde yapilmasi için gerekli tedbirler Baskanlik tarafindan alinacak olup talep halinde elektronik tebligata iliskin delil kayitlari ilgilisine veya yetkili mercilere sunulacaktir.

7. Elektronik Tebligat Sisteminden Çikis

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olanlarin asagidaki durumlar disinda sistemden çikmalari mümkün degildir.

Tüzel kisilerde ticaret sicil kaydinin silindigi (nevi degisikligi ve birlesme halleri dahil) tarih itibariyla, elektronik tebligat adresi kapatilir. Gerçek kisilerde ise ilgilinin ölümü veya gaipligine karar verildiginin idare tarafindan tespit edildigi durumlarda ölüm/karar tarihi itibariyla ilgilinin elektronik tebligat adresi re’sen kapatilir. Mirasçilarin bagli olunan vergi dairesine basvurmasi halinde de müteveffanin elektronik tebligat adresi kullanima kapatilir.

8. Muhatabin Sorumlulugu

Muhatap;

a) Elektronik Tebligat Talep Bildirimini süresinde, tam ve dogru olarak vergi dairesine beyan etmekle,

b) Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek degisiklikleri öncesinde veya en geç degisiklik tarihinde vergi dairesine bildirmekle,

c) Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen tüm sartlara riayet etmekle,

ç) Sistem kullanimina iliskin olarak kendisine verilmis olan kullanici kodu, parola ve sifre gibi bilgilerini korumakla, üçüncü kisilerle paylasmamakla ve baskasina kullandirmamakla,

d) Sistem kullanimina iliskin olarak kendisine verilmis olan kullanici kodu, parola ve sifre gibi bilgilerin istenmeyen sekilde üçüncü kisilerin eline geçtigini tespit ettiginde derhal vergi dairesine bilgi vermekle,

yükümlüdür.

Yukarida yer verilen sorumluluklarin yerine getirilmemesinden dogacak hukuki sonuçlar muhatabin sorumlulugunda olup tüm bildirimler vergi dairesine ulastigi anda sonuç dogurur.

9. Ceza Hükümleri

Elektronik tebligat sistemine dahil olmasi zorunlu olanlardan bu Teblig ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için Kanunun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarinca, Kanunun Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanir.

Ceza uygulamasi sonrasinda re’sen olusturulan internet vergi dairesi kullanici kodu, parola ve sifresi gerçek kisilerde mükellefe, tüzel kisiler ile tüzel kisiligi olmayan tesekküllerde dogrudan kanuni temsilcisine teblig edilir ve elektronik tebligat adreslerine tebligat gönderimine baslanilir.

10. Diger Hususlar

Kanun hükümlerine göre tebligi gereken evrak muhataplara elektronik tebligat sistemi ile teblig edilebilecegi gibi Kanunda yer verilen diger tebligat hükümlerine göre de teblig edilebilir.

Bagli vergi dairesi müdürlüklerinde (mal müdürlükleri) elektronik tebligat sistemine teknolojik uyum çalismalari devam etmekte oldugundan, bagli vergi dairesi müdürlüklerinin mükellefleri Teblig kapsaminda bulunmamaktadir.

Elektronik Tebligat uygulamasina, 01.01.2016 tarihi itibariyle baslanilacaktir.

Ancak bu tarihten önce bildirimde bulunanlara 01.10.2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapilabilir.

11. Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.

12. Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.

Teblig olunur.

Ekleri için tiklayiniz.